Cloud – Digitale werkplek

De juiste cloud

voor iedere taak

Webmail en sociale media zijn er wellicht de beste voorbeelden van. Meer dan ooit steunen we op de cloud: voor het gebruik van toepassingen en de opslag van data. Alleen is de ene cloud de andere niet. Perspectief maakt u wegwijs tussen de wolken. Zo kiest u straks weloverwogen tussen de publieke, de private en de hybride cloud.

Het idee achter de cloud is eenvoudig. In de cloud maakt u gebruik van ICT-diensten zonder dat u daarbij over een eigen infrastructuur hoeft te beschikken. U neemt de diensten gewoon af, net zoals u elektriciteit afneemt uit een stopcontact. Daarvoor beschikt u immers ook niet over een eigen elektriciteitscentrale.

Soorten cloud

Private cloud

Wanneer de medewerkers van de diverse vestigingen van een onderneming via een netwerkverbinding applicaties gebruiken die in het centrale datacenter van de onderneming draaien, dan spreken we van een private cloud. Evengoed bevindt de private cloud zich bij een externe dienstverlener. Een private cloud is afgestemd op de specifieke behoeften van een onderneming op het vlak van flexibiliteit, security en compliance. In een private cloud hoeft u uw machines niet te delen met andere gebruikers.

Hybride cloud

De hybride cloud combineert de voordelen van beide types cloud, met een luik on-premise infrastructuur en een stuk publieke cloud. Het laat een onderneming toe om toepassingen en data heel gericht aan een specifieke cloud toe te wijzen. Veelgebruikte toepassingen, zoals webmail, zijn typisch voor de publieke cloud, terwijl confidentiële bedrijfsdata die een strikte beveiliging vragen, vaker onderdak krijgen in een private cloud.

Publieke cloud

Een publieke cloud steunt op een gedeelde infrastructuur. U neemt de diensten af via het internet. U krijgt daarbij geen machines exclusief toegewezen, maar deelt de infrastructuur met andere gebruikers. Het grote voordeel is dat u enkel betaalt voor de diensten die u gebruikt. U hoeft niet zelf te investeren in hardware en software. Dat model zorgt voor schaalvoordeel en kostenbesparing.

Iedere migratie is anders

Microsoft Azure is een toonaangevende leverancier van cloudservices voor het bouwen, implementeren en beheren van alle mogelijke cloudtoepassingen. Azure staat bekend als een hypercloud: de enige oplossing in de markt die het hele spectrum afdekt, van edge, over on-premise, tot full public cloud. Proximus biedt oplossingen op basis van elk type cloud, met inbegrip van Microsoft Azure, telkens op maat van uw behoeften. Iedere migratie naar de cloud is anders en lang niet ieder bedrijf beschikt over de mensen en de ervaring om een optimale cloudstrategie uit te bouwen. Net dan kan een ervaren partner als Proximus het verschil maken.

Zo kiest u de juiste cloud

De hamvraag is hoe u voor uw onderneming bepaalt wat u best kiest: publieke, private of hybride cloud? U doet dat in de eerste plaats door uw behoeften af te zetten tegen het budget dat u eraan wilt uitgeven. Denk ook na over het type omgeving dat uw applicaties nodig hebben.

Wat wilt u bereiken?

Technologie om de technologie heeft geen zin. De stap naar de cloud is maar nuttig wanneer dat voor uw bedrijf een concreet vraagstuk oplost. Wat wilt u via de cloud bereiken en wat verwacht u van de oplossingen die u daarbij moeten helpen?

Wilt u besparen?

De zoektocht naar lagere kosten is vaak een belangrijke drijfveer voor de stap richting cloud. Daarom is het belangrijk dat u de kosten van de cloudoplossing – zowel op korte als op lange termijn – nauwkeurig in kaart brengt. De cloud biedt op het eerste gezicht niet altijd de goedkoopste oplossing, onder meer omdat er kosten vasthangen aan de benodigde netwerkbandbreedte. Staar u echter niet blind op wat de cloud kost. Denk ook aan wat u ermee bespaart. Zo vermindert de stap naar de cloud de uitgaven voor het beheer van uw on-premise IT-infrastructuur.

Hoe vlot kunt u naar de cloud overstappen?

Een bedrijf kiest vandaag almaar vaker voor een hybride oplossing (on-premise infrastructuur in combinatie met private of publieke cloud) of voor multicloud, gebaseerd op de bundeling van oplossingen van verschillende aanbieders. Controleer vooraf goed of uw cloud provider dat type oplossingen terdege kan ondersteunen. Sommige providers werken maar met één partner voor publieke cloud, terwijl andere u kunnen helpen met het beheer van verschillende cloudspelers.